Optimaal studeren

21 augustus 2014

Optimaal studeren

Kun je als docent jonge mensen helpen bij het uitzetten van hun studieplan? Ik mocht tijdens de introductiedagen onder de titel Meet your VUture een lezing geven voor de aankomende studenten. De vraag is of je als hoogleraar een toekomstbeeld voor jonge studenten kunt zijn. Maar goed, de mentoren hadden het zo bedacht, dus ik schilderde braaf mijn academische carrière, maar vertelde erbij dat hun carrière waarschijnlijk heel anders zou lopen. Nog erger: mijn conclusie was dat elke carrière een grote mate van onvoorspelbaarheid heeft, dus welk advies kun je geven?

'Als je steeds kleine stapjes omhoog maakt, bereik je de top'

Een studiecarrière is vergelijkbaar met een balletje dat door een zeer groot ongelijk terrein rolt met vele heuvels, dalen en oneffenheden die je niet kunt overzien. Je hebt een relatief vaag idee in welke richting je het zoekt, maar dat geeft onvoldoende houvast bij de keuzes van elke dag. Waar het balletje terechtkomt, is niet te voorspellen. Maar toch is er op elke plek een beste keus te maken.

Mijn advies aan de studenten was: optimaliseer je keuze lokaal. Kijk naar je directe omgeving en kies dan het beste op dat moment en in die situatie. Zo werkt ook de evolutie in het beroemde verhaal van Richard Dawkins over het onwaarschijnlijkheidsgebergte. Als je in het wilde weg rondloopt, bereik je nooit de top van de berg. Maar als je steeds kleine stapjes omhoog maakt, bereik je de top, ook al kun je die niet van tevoren zien.

Leidt een lokaal optimale keuze ook altijd tot het globale maximum? Nee, je kunt blijven steken op een lokale top, waar je niet meer vanaf komt. Misschien kun je dat voorkomen door je vage gevoel voor richting mee te laten spelen, waardoor je inziet dat je af en toe een omweggetje moet maken. Maar of je de allerhoogste top bereikt, weet je niet. De vraag is of dat erg is.

VU is verder kijken, lees je in de advertentiecampagnes. Maar van continu in de verte kijken krijg je hoofdpijn, vooral als het zicht niet goed is. In plaats daarvan zeg ik: goed om je heen kijken. Dat nu was mijn welgemeende advies aan de studenten.