Ook verenigingen hebben iets te zeggen

29 maart 2017

Ook verenigingen hebben iets te zeggen

Voordat ik begon aan mijn jaar bij de universtaire studentenraad, heb ik een bestuursjaar gedaan bij de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA). Nog buiten het feit dat de usr een officiële medezeggenschap is, zijn dit echt twee aparte werelden. Toch is het mij opgevallen dat óók verenigingen iets te zeggen hebben op de VU.

Op 20 maart vond de tweejaarlijkse Griffioen-bijeenkomst voor studentenraden en verenigingen plaats. Deze keer konden de studie -en studentenverenigingen hun stem  laten horen. Veel verenigingsstudenten kwamen bij elkaar om te praten over wat hen bindt aan de VU. Ook niet-VU-studenten waren er en die waren zeer te spreken over onze universiteit.

Deze bijeenkomst werd georganiseerd door beleidsmedewerker Student- & Onderwijszaken Anke Hendriks, in samenwerking met de universitaire studentenraad, het college van bestuur en de SRVU. De verenigingen beantwoordden vragen als: Wat maakt de VU zo bijzonder? Wat kan de VU doen om verenigingen laagdrempelig te maken? Hebben jullie een diversiteitsprobleem? Hoe kunnen jullie diversiteit waarborgen?

Sommige verenigingen hebben moeite met de strakke regelgeving

Uit de antwoorden kwam vooral naar voren dat de Vrije Universiteit heel veel ruimte biedt aan haar verenigingen. Ook ruimte om invloed uit te oefenen! En de verenigingen prijzen de sfeer binnen de gebouwen, die vinden ze bijzonder. Bovendien vertrouwt de VU haar studenten door bijvoorbeeld de collegezalen en lokalen open te laten. Dat vertrouwen wordt weer omgezet in verantwoordelijkheid vanuit studenten. Zo bindt de VU zich aan haar studenten en andersom.

Er kwamen natuurlijk ook pijnpunten aan bod: sommige verenigingen hebben moeite met de strakke regelgeving die de Facilitaire Campus Organisatie oplegt. Ze vinden dat de VU diversiteit geforceerd oplegt en willen in hun eigen waarde gelaten worden. Nog veel werk aan de winkel zo te horen.

Al met al vond de universitaire studentenraad deze bijeenkomst geslaagd. Hulde aan de organisatoren, in de hoop dat de verenigingen zich nog meer verbonden voelen met de VU wanneer wij die pijnpunten straks voorleggen aan het college van bestuur.

Zakaria Nafid

Coördinator communicatie van de universitaire studentenraad 2016-2017