Nú al een betere leider

20 oktober 2017

Nú al een betere leider

“Ik heb altijd het gevoel dat ik nog niet genoeg gestudeerd heb voor een tentamen en ben het type dat helemaal voor een studie gaat, er alles voor aan de kant zet. Tegelijkertijd wil ik ook de werk-privébalans goed houden. Prioriteiten stellen dus, een week voor mijn eerste tentamen.

Elk jaar verwelkomt de VU duizenden nieuwkomers. Sommigen vers van de middelbare school, anderen met een hbo-diploma, propedeuse of compleet andere voorgeschiedenis. Eén ding hebben ze gemeen: elke start gaat met ups en downs – en spannend is zo’n nieuwe universiteit sowieso. Advalvas volgt vier Nieuwe Lichten in hun eerste maanden aan de VU.

“Vooralsnog heb ik niet het idee dat ik harder mijn best moet doen dan op het hbo, maar misschien biedt het tentamen een verrassing. Ik denk dat de premaster goed te doen is als ik alles bijhoud en op tijd begin met leren.

“Wat ik vooral heel leuk vind, is dat ik nu al zaken in de colleges terugzie waar ik in de praktijk regelmatig mee te maken heb. Ik ben vrijwillig coördinator van het mediateam van de Amsterdamse evangelische gemeente en kijk altijd wat beter kan. Dankzij de colleges begin ik dingen te begrijpen, bijvoorbeeld over leiderschap: hoe kan ik mensen motiveren, hoe zorg ik dat ze geen passieve houding krijgen?

'Het is zonde om mezelf nu al in een hokje te stoppen'

“Ik had er nog wel eens moeite mee om een boodschap over te brengen op mensen, soms werd het te licht opgenomen. Nu ben ik bezig de communicatie onderling duidelijker te maken, richtlijnen op te stellen en de technologie te verbeteren. Ik voel me nooit uitgeleerd, heb altijd behoefte aan nieuwe kennis.

“Ook binnen mijn bijbaan als frontoffice medewerker bij het Rijksmuseum kijk ik constant hoe ik ervaring voor de toekomst kan opdoen. Het is leuk, afwisselend werk, maar tegelijkertijd leer ik hoe ik met mensen kan omgaan -  ook als het politici zijn of de koninklijke familie. Dat vind ik belangrijker dan het geld dat ik ermee verdien.

“En wat ik dan ga doen na mijn studie? Ik dacht dat ik het wist, maar door de eerste weken van mijn premaster ben ik toch weer gaan twijfelen. Hoe meer ik hoor, hoe meer ideeën ik krijg over wat ik kan doen. Het is ook zonde om mezelf nu al in een hokje te stoppen!”