Niet mijn kind

25 april 2017

Niet mijn kind

Ik was wat aan het rondkijken in zo’n winkel die men in Amsterdam tegenwoordig soms conceptstore noemt. De vrouw achter de kassa en ik waren de enige aanwezigen in de conceptstore. Of tenminste, dat dacht ik. Ik stond net met een vaas in de vorm van iets anders in mijn handen toen de vrouw naar me snauwde: “Mevrouw, kunt u een beetje op uw kind letten?”

Mevrouw? dacht ik, mijn kind? Ik draaide me naar de kassavrouw toe en daar stond inderdaad een jongetje van een jaar of vier lekker met zijn handjes aan al die conceptstore-dingen te zitten. “Dat is niet mijn…”  begon ik, maar de vrouw was alweer bezig met iets anders. Ik pakte het jongetje bij zijn handje en stapte met hem naar buiten. Op de stoep stond zijn rechtmatige eigenaar/vader te bellen. Hij nam het handje van me over en knipoogde.

Bij de feestelijke opening van de verbouwde supermarkt een straat verderop werd bellenblaas uitgedeeld voor kinderen. Het stond in grote krijtletters bij de ingang aangegeven: GRATIS BELLENBLAAS VOOR KINDEREN. De Verkering en ik rekenden nietsvermoedend onze biologische vaatwastabletten, een bos Westfriese tulpen, stofzuigerzakken en spinazie af. “Vergeten jullie de bellenblaas niet?” vroeg het kassameisje. Ze wees naar een geel mandje met buisjes bellenblaas. “Voor de kinderen”, zei ze behulpzaam toen we niet reageerden. “O, ja, de kinderen”, mompelde de Verkering.

Thuis liet ik de enige vaas die ik bezit op de vloer kapot vallen en moest de tulpen in een soeppan zetten. We trokken wat er nog aan drank in huis was open, aten rauwe spinazie rechtstreeks uit de zak en kwamen erachter dat er verschillende soorten stofzuigerzakken zijn. Tot diep in de nacht hebben we op het balkon staan bellenblazen, met op de achtergrond een in slaap rakende stad en ergens, in de verte, in een ander leven, het geluid van een huilende baby en zijn slapeloze ouders.