Mariska's allerlaatste blog: Lente

01 december 2014

Mariska's allerlaatste blog: Lente

In de media woedt de discussie over zwarte piet weer volop, de eerste nachtvorst was afgelopen week een feit, maar ik zit met mijn gedachten al bij de lente. Ik werk nu ruim twee maanden bij de Vogelbescherming, waar ik het webcamproject ‘Beleef de Lente’ mag vormgeven voor het seizoen 2015. Een superleuke klus!

‘Beleef de Lente, dat is toch dat je via webcams live in vogelnesten kan meekijken? Ja dat ken ik wel’, reageren veel mensen, als ik vertel wat ik doe. ‘Zo leuk om naar te kijken! Heel schattig om te zien, die kleine pluizenbollen die uit het ei kruipen en dan langzaam maar zeker steeds groter worden.’ Dan voel ik me hartstikke trots dat ik dit populaire ‘gluren bij de vogels’ komend voorjaar vormgeef.

Je werkt hier niet omdat het zo goed verdient

Aan mensen die het niet kennen leg ik uit wat Beleef de Lente inhoudt. Ik probeer het kort te houden, maar ben er zo enthousiast over dat dat vaak niet lukt. “Op de website van Beleef de Lente kunnen mensen live meekijken in vogelnesten”, vertel ik dan, “naar het paren van de oudervogels en het opgroeien en uitvliegen van de kuikens. Pure reality-tv, maar met een ooievaarpaartje, een torenvalkpaartje, een paartje steenuilen en koolmezen in de hoofdrol. Spannende gevechten om een nestkast te veroveren, vrouwtjes die hun eigen eieren opeten of zelfs een jong. Het gebeurde afgelopen seizoenen en het was live te volgen op de Beleef-de-Lente-website. Jaarlijks volgen zo’n 1 miljoen mensen het wel en wee van de broedende vogelparen.”

Ik voel me helemaal thuis bij de Vogelbescherming. Je werkt hier niet om carrière te maken of omdat het zo goed verdient. Nee, je werkt hier omdat je van natuur en vogels houdt en je je daarvoor wilt inzetten. Voor mij was het een bewuste keuze om bij Vogelbescherming te solliciteren. ik was heel blij dat ik werd aangenomen en ik ben heel blij dat ik er nu werk.

Op 1 maart gaan de webcams weer aan en een schare vaste fans kan niet wachten tot het zover is en ze weer nieuwe belevenissen van de jaarlijks terugkerende en nieuwe vogelsoorten kunnen volgen. Maar voor het zover is heb ik een hoop werk te verzetten!

Vanaf 1 maart zijn de vogels weer te volgen via: www.beleefdelente.nl.