Maak van bias BS

14 maart 2016

Maak van bias BS

Over de presocraat Thales wordt verteld dat hij op een gegeven moment het nut van de filosofie ging bewijzen. Hij leefde namelijk armoedig en mensen concludeerden daaruit dat filosofie nutteloos zou zijn. Door zich met astronomie bezig te houden en in olijven te investeren werd hij van de ene op de andere dag zeer rijk, maar hij gaf zijn geld meteen weer weg: filosofen kunnen gerust rijk worden, het is alleen niet wat ze willen. Voor het bereiken van topposities geldt voor vrouwen en mensen van kleur helaas iets anders: ze willen het wel maar komen er niet.

Vorige week was het internationale vrouwendag en op de VU werd dit ‘gevierd’ door een dag te organiseren omtrent de positie van de vrouw in de wetenschap en de bestuurslagen van de universiteit. Vrouwendag is eigenlijk niet om te vieren: het is een treurige zaak dat we een specifieke dag voor de vrouw nodig hebben om de achtergestelde positie van de vrouw aan de kaak te stellen. Sommige mensen schieten meteen de vraag af of er ook een mannendag is: ja, die is er. Je mist dan echter het punt: in wezen is het iedere dag al mannendag en dat komt door het feit dat mannen op zoveel topposities zitten.

Internationaal gezien zijn we nog steeds een lachertje

Het is niet dat instellingen expliciet anti-vrouw zijn (of anti-kleur), hoewel ook dit soms het geval is. Er is meer sprake van systematische achterstelling van de vrouw door processen waar we ons zelf niet bewust van zijn. Geef een identiek CV aan een sollicitatiecommissie met boven de ene CV een typisch mannelijke en de andere een typisch vrouwelijke naam en mensen zullen eerder de man kiezen. Hetzelfde geldt voor Klaas versus Achmed. Dit zijn de zogenaamde gender en racial biases.

De Vrije Universiteit pretendeert diversiteit te waarderen en vergeleken met andere Nederlandse universiteiten doen we het vrij goed, maar internationaal gezien zijn we nog steeds een lachertje. Maar: niet getreurd, er zijn oplossingen in het verschiet. Iedereen op de VU wordt geconfronteerd met academische vorming. Zou het niet prachtig zijn als iedere student deze universiteit verlaat met kennis van zijn of haar bias? De VU vormt leiders en kijkt verder en vooruit: zou het niet mooi zijn als de leiders die ze vormt onze huidige bias wegwerken? Om haar maatschappelijke taak serieus te nemen zou de VU iedere student een cursus over de bias moeten geven.