Long Hot Summer

20 juni 2016

Long Hot Summer

Het lijkt nu eindelijk te gaan gebeuren. Hillary Clinton kan Amerikaanse geschiedenis schrijven door als eerste vrouw de presidentsnominatie van een politieke partij binnen te slepen. Maar gaat Hill het redden tegen The Donald, haar Republikeinse rivaal? Dergelijke voorspellingen worden doorgaans  gedaan door politieke wetenschappers die via interviews en enquêtes kiezers vragen hun oordeel te geven over de programma’s van de partijen. Maar dit veronderstelt dat iemands politieke voorkeur op rationele wijze tot stand komt. Ik wou dat het waar was. Uit veel onderzoek blijkt dat kiezers juist heel intuïtief te werk gaan en zich gemakkelijk laten (mis)leiden door allerlei irrelevante informatie.

Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat politici minder kans hebben om herkozen te worden in districten die net getroffen zijn door een natuurramp. Ook zijn politici populairder wanneer nationale sportteams winnen dan wanneer ze verliezen. (Rutte kan de komende maand rustig slapen). Ook ogenschijnlijk irrelevante, uiterlijke kenmerken spelen een rol. Zo blijken aantrekkelijk en gezond uitziende politici meer stemmen te krijgen, en hebben kiezers een algemene voorkeur voor leiders met mannelijke gezichten – een scherpe kaaklijn en een breed, hoekig gezicht. Ook lichaamslengte is van belang. Als we de stemmen optellen van alle Amerikaanse presidentsverkiezingen die er zijn geweest dan ging 60 procent van de voorkeur van kiezers uit naar de langste kandidaat. Dat laatste spreekt in het nadeel van Clinton (1m73) tegenover Trump (1m88).  Uit onderzoek dat ik samen met Brian Spisak van de economische faculteit heb uitgevoerd, blijkt dat kiezers wel degelijk met de context rekening houden. Zo neemt de voorkeur voor een mannelijke politieke leider toe bij oorlogsdreiging. Maar wanneer kiezers vrede willen, hebben ze juist een sterkere voorkeur voor vrouwelijke leiders.

Maar gaat Hill het redden tegen The Donald?

Clinton maakt dus wel degelijk een kans, maar is afhankelijk van de gevoelstemperatuur van het land. Als de prioriteit van de Amerikaanse kiezers ligt bij veiligheid en bescherming tegen terrorisme, maakt ze weinig kans. Maar staan rassenrelaties en gun control nadrukkelijk op de agenda van de Amerikaanse kiezer, dan biedt dat mogelijkheden voor haar. We wachten het af. Het wordt een long hot summer in de VS.