Latijnse namen stampen zonder stress

27 oktober 2017

Latijnse namen stampen zonder stress

“Mij vind je niet in de bibliotheek, ik leer het prettigst als ik helemaal alleen ben en niemand me stoort. In de UB ga ik toch bij mensen zitten die ik ken, en dat leidt af. Thuis is het heel rustig, mijn huisgenoot werkt veel en is daarom niet vaak thuis.

Elk jaar verwelkomt de VU duizenden nieuwkomers. Sommigen vers van de middelbare school, anderen met een hbo-diploma, propedeuse of compleet andere voorgeschiedenis. Eén ding hebben ze gemeen: elke start gaat met ups en downs – en spannend is zo’n nieuwe universiteit sowieso. Advalvas volgt vier Nieuwe Lichten in hun eerste maanden aan de VU.

Hij is chef-kok en dat heeft als voordeel dat er regelmatig hamburgers of ander eten voor me klaarligt in de koelkast. Tegelijkertijd is het ook wel saai, want ik was bij mijn ouders wat meer gezelligheid gewend. Mijn vader werkt vanuit huis en er kwamen veel mensen op de koffie.

Daarom ga ik vaak langs bij mijn ouders, even koffie drinken of daar eten.  Ze wonen in Oud-West, niet ver bij mij vandaan. Of mijn leven dan eigenlijk niet echt veranderd is sinds ik ben gaan studeren? Toch wel, want mijn beste vrienden zijn met z’n allen naar Groningen verhuisd. Eén wilde écht uit huis, toen zijn er nog twee meegegaan. Ik heb ook getwijfeld, maar ik had al een huis gevonden en kon in Amsterdam geneeskunde doen.

Mijn beste vrienden zijn allemaal naar Groningen verhuisd

Inmiddels heb ik op de studie nieuwe vrienden gemaakt, want ik zit natuurlijk bij de studievereniging. Die organiseert veel activiteiten en ik ben regelmatig bij borrels. Misschien sluit ik me volgend jaar ook wel aan bij een studentenvereniging, maar ik wil me nu eerst op mijn studie richten. Het gaat best aardig: ik heb elke maand een tentamen en het eerste vak heb ik al gehaald.

Vandaag heb ik mijn tweede tentamen, over de werking van spieren en de bouw van botten. Het meeste is nieuw voor me, zoals de Latijnse namen voor alle onderdelen van het lichaam. Maar ik maak geen nachtwerk van het studeren: om 12 uur is het echt wel klaar, dan ga ik liever slapen.

Ik heb sowieso niet superveel stress en neem tussen het leren door ook gewoon tijd voor pauze, om even boodschappen te doen of een was op te hangen. Het scheelt denk ik wel dat ik de goede studie gekozen heb, het gaat me best makkelijk af.”