Je wilt toch niet betalen voor een toelatingstoets!

23 januari 2017

Je wilt toch niet betalen voor een toelatingstoets!

De Vrije Universiteit kent 50 bacheloropleidingen en 162 masteropleidingen. Deze opleidingen zijn niet voor iedereen toegankelijk. Sterker nog, elke wetenschappelijke opleiding stelt toelatingseisen. Het is natuurlijk helemaal niet raar dat je moet aantonen dat je het niveau van een master aankunt en dat je gemotiveerd bent. Je moet gewoon moeite doen om te kunnen beginnen aan een masteropleiding en dat is terecht. Maar de ene studie stelt meer eisen dan de andere. En het is helemaal vervelend als die toelatingseisen jou geld kosten, zoals bij de Engelstalige masteropleidingen het geval is.

In het Onderwijs- en Examenreglement staan de toelatingseisen vermeld. Je moet aantonen dat je de Engelse taal beheerst door met goed gevolg een examen af te leggen. Huh, een examen, wat voor examen is dat? De VU noemt vier examens en bijbehorende scores, waarmee je kunt aantonen dat je het Engels goed beheerst, namelijk; IELTS (6.5), TOEFL paper based test (580), TOEFL internet based test (92), Cambridge Advanced English (A, B, C). Het afleggen van deze examens kost geld, veel geld. En daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Als student betaal je al collegegeld en geld voor studiematerialen. Je zit er echt niet op te wachten om ook nog eens een bedrag van ongeveer 100 euro af te tikken voor een toelatingstoets!

Je moet een examen afleggen. Huh? Een examen? Wat voor examen is dat?

Gelukkig kun je vrijstelling krijgen voor een dergelijk examen en dus ook voor de kosten. Die vrijstelling geldt voor een student die niet langer dan twee jaar voor aanvang van de opleiding:

- heeft voldaan aan de eisen van de VU-test Engelse taalvaardigheid TOEFL ITP  minimaal met de scores zoals hierboven genoemd, of

- een vooropleiding in secundair of tertiair onderwijs heeft genoten in een Engelstalig land dat als zodanig is vermeld op de website van de VU, of

- beschikt over een diploma in ‘international baccalaureate’ (Engelstalig).

Dit lijstje met vrijstellingen hebben wij dit jaar kunnen aanvullen met de studenten die een Engelstalige bacheloropleiding hebben gevolgd aan een Nederlandse universiteit. Door deze vrijstelling kunnen veel studenten doorstromen naar Engelstalige masteropleidingen zonder eerst een examen af te moeten leggen. Dat scheelt veel studenten een hoop geld.

Lobke Min
coördinator commissie Onderwijs & Onderzoek van de universitaire studentenraad 2016-2017

[foto: Yvonne Compier]