In het weekend is Uilenstede best saai

13 oktober 2017

In het weekend is Uilenstede best saai

“Ik heb altijd gezegd dat ik nóóit in een flat zou gaan wonen, maar nu vind ik het eigenlijk toch niet zo erg op Uilenstede. Je kan hier niet zomaar het bos in lopen, dat is wel wennen. Mijn ouders wonen in een boerderij op het Groningse platteland, nu heb ik uitzicht op flats.

Het is zo grappig wat mensen hier natuur noemen: laatst waren we op excursie naar Almere en vond iedereen het zo mooi en natuurlijk. Dat kan je toch geen natuur noemen?! Het was aangelegd, er liep een fietspad doorheen. Je zag echt heel veel andere mensen lopen!

Elk jaar verwelkomt de VU duizenden nieuwkomers. Sommigen vers van de middelbare school, anderen met een hbo-diploma, propedeuse of compleet andere voorgeschiedenis. Eén ding hebben ze gemeen: elke start gaat met ups en downs – en spannend is zo’n nieuwe universiteit sowieso. Advalvas volgt vier Nieuwe Lichten in hun eerste maanden aan de VU.

Toch ben ik wel heel blij dat ik in Amsterdam ben gaan wonen, want in de stad is gewoon veel meer te beleven. Ik fiets zo even naar het centrum en de universiteit is om de hoek. Ondertussen wordt het ook gezelliger op Uilenstede, want er komen steeds meer mensen van mijn studie bij. Als ik even alleen ben, loop ik zo naar een vriendin die in het gebouw naast me woont. Mijn gang deel ik met veertien mensen, dus er is altijd wel iemand om mee te eten.

Almere, dat kan je toch geen natuur noemen?!

De eerste paar weken van mijn studie woonde ik bij mijn oom en tante, dat was gezellig maar ook heel anders. Ik vind het heerlijk om nu de vrijheid te hebben om precies te doen wat ik wil, wanneer ik het wil. Als ik om vijf uur al wil eten kan dat, maar om negen uur kan ook. Met niemand hoef ik rekening te houden.

Van feestjes op Uilenstede krijg ik nog niet veel mee en in het weekend is het een beetje saai omdat iedereen naar huis gaat. Dus nu ga ik alsnog ook elke week naar mijn ouders. Het reizen vind ik niet zo erg, het is minder ver dan mensen denken: zonder vertraging ben ik in drie uur van deur tot deur, en onderweg kan ik leren.

Maar ik ben niet van plan dit te blijven doen, van mij hoeft het niet. Vorig jaar woonde ik Sydney, toen heb ik mijn ouders een half jaar niet gezien – daarbij vergeleken is drie dagen per week thuis echt heel veel!”