Ik wil alleen maar zwemmen (ik heb een hekel aan dat lied)

19 juni 2017

Ik wil alleen maar zwemmen (ik heb een hekel aan dat lied)

Het is buiten meer dan 30 graden en ik zit op de veertiende te studeren. Links van mij zit een meisje. Rechts van mij lonkt door het raam een zomerdag waardoor ik me schuldig voel. Naar mezelf wel te verstaan, want zomerdagen in Nederland zijn een schaarste die moeten worden benut. Maar ja, ik heb tentamens, ik heb verplichtingen: ik negeer mijn schuldgevoel.

Mijn telefoon licht op. Vriend M. vraagt of ik kom zwemmen in Noord. Ik zeg dat ik tentamens heb. ‘Die had je vorige maand toch al?’ vraagt hij. Dat klopt, die had ik, maar aan de VU heb je ongeveer om de maand tentamens, ik tik op google ‘switchen VU UvA’ in en lees op een forum dat switchen tussen universiteiten onmogelijk is, ik klik het venster weg. Terug naar de tentamenstof: symbolische universa zijn bedacht om een legitimatie aan de institutionele structuur -

Mijn telefoon licht weer op. Vriend Y. zegt dat het te mooi weer is voor binnen zitten. Ik zeg dat ik tentamens heb, dat Noord te ver fietsen is vanuit Buitenveldert en dat ik geen zwemkleding bij me heb. Ik tik op google ‘bathing suits’ in, bedenk me, tik ‘sustainable bathing suits’, scroll langs badpakken van gerecyclede petflessen, ik klik het venster weg. Terug naar de tentamenstof: legitimatie en institutionele structuur – ik moet ook nog een column schrijven voor morgen, bedenk ik ineens, ik open een Word-document zet bovenaan de pagina ‘Ik wil alleen maar zwemmen (ik heb een hekel aan dat lied)’. Het meisje tikt nu zo hard dat het lijkt alsof ze haar toetsenbord pijn wil doen, rechts glijden met een grommend geluid de vitrages dicht. De schaarse zomerdag neemt afscheid. Waar was ik ook alweer mee bezig? O ja, Symbolisch Universum. Waarom tikt zij zo hard?

Mijn telefoon licht op: ‘Kom zwemmen!’ Ik kan ook in de ObA gaan zitten, dan heb ik geen last meer van haar. Ik pak mijn spullen in en fiets richting de ObA.

Ik ga, ik zeg het maar eerlijk, per ongeluk toch zwemmen in Noord.