Ik ben er klaar voor

20 januari 2017

Ik ben er klaar voor

Is het normaal dat ik nog geen spanning voel? Ik weet het oprecht niet. Dit wordt de allereerste keer dat ik voor een lange tijd niet in Nederland ben. Nog nooit ben ik zo ver weg geweest van huis. Weg van mijn familie, vrienden en de warmte van de Nederlandse verzorgingsstaat tijdens deze straffe winterdagen.

Eind januari ga ik Nederland voor zes maanden verlaten. Het Nederland waar alles zo vanzelfsprekend is. We hebben de vrijheid om te denken, zeggen en doen wat we willen. We hechten hier waarde aan regels, gelijkwaardigheid en solidariteit. Bij het verdwijnen van dit web van wetten en sociale codes is de staat een wanorde. Althans, dat denken wij. De Nederlandse normen en waarden zijn niet per definitie de juiste. Maximaal bijgeleend, kamer onderverhuurd... Soms is het daarom goed om in te zien dat sommige sociale systemen juist gedijen op deze chaos.

De voorbereiding voor zo’n vertrek begin je - zoals van je wordt verwacht als student - altijd op het laatste moment. Inmiddels staat het maximaal bijlenen aan. Een korte maagdraaiende blik naar mijn studieschuld is geworpen. De studentenkamer is onderverhuurd. Nog één keertje uitwaaien op het strand en afscheid nemen van familie, vrienden en huisgenoten.

Ik ben er klaar voor en ik heb er zin in. Ik ga mijn afstudeerscriptie schrijven in het Midden-Oosten.