Ga zelf maar lekker weg!

23 januari 2017

Ga zelf maar lekker weg!

De verkiezingsmachine is weer losgebarsten. De ministers, de staatssecretarissen en ook de minister-president laten hun kleur zien. De propaganda dendert in noodvaart op ons af en in de fase van fake news is zelfs de krant niet meer te vertrouwen. Gelukkig kan de universiteit een baken zijn in droeve tijden. Het tijdperk van Trump zal ook een tijdperk zijn waarin de universiteit voor haar plek zal moeten vechten en niet het schoothondje mag worden van staat of geld. Ik doe dat door hier kritiek te leveren op onze minister-president, want hij heeft weer een uitspraak gedaan: ‘als het je hier niet bevalt, dan ga je maar weg’.

Op zich is hier niets mis mee. Als iemand zijn opleiding helemaal de grond in aan het zeiken is, is het ons goed recht om tegen diegene te zeggen dat deze prima voor een andere opleiding kan gaan. Daar zit echter wel de crux: het is vrij gemakkelijk om je in te schrijven voor een andere opleiding, maar het is niet zo gemakkelijk om even je biezen te pakken en op te hoepelen naar een ander land. Als Rutte echt meent wat hij zegt, wanneer hij stelt dat de mensen die het niet bevalt ook prima weg kunnen, zouden ze ook in staat moeten zijn om hun biezen te pakken. Doordat Rutte zichzelf verkocht heeft aan het grootkapitaal, is die vrijheid deze mensen niet gegund.

Bovendien: wie kan er allemaal hun biezen pakken met een dergelijke uitspraak? Als Rutte tegen elke criticus wil zeggen dat deze maar op kan rotten, dan kunnen we de universiteit wel opdoeken. Een goede universiteit zit vol critici. De universiteit moet daarom ook een vrijhaven zijn voor al diegenen die kritiek willen leveren (onder voorwaarde dat die kritiek onderbouwd is). Overigens: is het niet het geval dat iedere politicus uiteindelijk ontevreden is over hoe de zaken gaan? En is Rutte niet zo’n politicus? En moeten we dan eigenlijk niet uiteindelijk tegen Rutte zeggen: ga zelf maar lekker weg? De enige uitspraak die ons rest in repliek tegen deze rancune is de uitspraak ‘Rutte, rot op!’

{ Lees de 3 reacties }

Rutte had zich inderdaad wat slordig geformuleerd. Als liberaal zal hij heus wel vinden dat kritische opinies moeten kunnen. Ik begrijp zijn uitspraak zo dat wie het fundamenteel oneens is met hoe onze samenleving is ingericht en zich actief inzet om de waardden erven te ondermijnen niet echt thuishoort hier.

Voor deze claim valt volgens mij heel wat te zeggen. Supporters van een voetbal team kunnen over heel wat van mening verschillen maar ze moeten wel akkoord gaan dat er voetbal moet gespeeld worden. Wie dit niet vindt kan beter voor een basket of ander team gaan supporteren.

Daar kan ik inderdaad inkomen, maar dan blijft het punt staan dat iemand nu niet zomaar naar een ander land kan gaan. De meeste gefrustreerde mensen hebben de middelen niet om te vertrekken (en dat is wellicht ook de reden dat ze gefrustreerd zijn).

Goedkope verkiezingspraat! Ik wil weg, graag zelfs, maar waar kan ik naartoe? Rutte is als de leraar geschiedenis die ik ooit had, die dreigde mensen eruit te sturen, maar durfde het nooit te doen. De leraar geschiedenis heeft een ander vak gekozen. Wat gaat Rutte doen?