Fika kun je hier overal wel doen

30 augustus 2017

Fika kun je hier overal wel doen

Hej! Voor mijn minor volg ik een aantal vakken, misschien kun je het al zien aan de begroeting, in Uppsala, Zweden! Ik zal bloggen over dingen die ik meemaak en die me opvallen. Uppsala is de op drie na grootste stad van Zweden. Hier staat de oudste universiteit van heel Scandinavië (gesticht in 1477) en ook de grootste kathedraal (Domkyrka) van Zweden.

Op 17 augustus ben ik, samen met mijn twee grote koffers, vertrokken naar Stockholm Arlanda Airport. Dat vond ik wel heel spannend, want je weet natuurlijk niet waar je precies terechtkomt en ik moest afscheid nemen van mijn familie en mijn vriend. Gelukkig ging dat allemaal goed. Bij aankomst op het vliegveld zorgde de universiteit ervoor dat ik naar het welkomstcentrum werd gebracht en later zelfs ook naar mijn nieuwe kamer. Ik heb er een met eigen badkamer én eigen keukentje; heel fijn.

Ik ben lid van een 'nation', een studentenvereniging die stamt uit de zeventiende eeuw

Wat bijzonder is aan Uppsala zijn de nations, een soort van studentenverenigingen. Ze stammen allemaal uit de zeventiende eeuw en zijn vernoemd naar plaatsen of streken uit Zweden. Vroeger moest je ook echt uit die plaatsen komen om lid te mogen worden. Dit is nog zo bij één enkele nation, maar gelukkig mag ik als internationale student overal bij. Er zijn er dertien in totaal en ze hebben samen een oriëntatieweek gepland voor alle internationale studenten. Ik ben naar een paar activiteiten geweest. Eentje daarvan was fika. Dat is typisch Zweeds en het houdt in dat je koffie drinkt met wat lekkers erbij, zoals kanelbulle, een kaneelbroodje. Er komen alleen zoveel mensen af op de activiteiten dat ik helaas geen kaneelbroodje meer had. Fika kun je hier overal wel doen, dus ik ben een paar dagen later op eigen gelegenheid gegaan met een Nederlands, een Fins en een Luxemburgs meisje. Tot de volgende blog!