Een leven zonder Blackboard

25 april 2017

Een leven zonder Blackboard

Is het mogelijk om een jaar lang zonder Blackboard te leven? De Groningse student Willem (22) besloot het uit te zoeken. In 365 dagen logde hij geen één keer in op de elektronische leeromgeving van zijn universiteit. Het experiment is Willem goed bevallen. “Ik voel me als herboren. Je houdt echt veel meer tijd over voor jezelf als je niet de hele tijd op Blackboard kijkt. Andere studenten raken constant afgeleid door opdrachten en roosterwijzigingen. Zo zonde van je tijd. In de afgelopen drie maanden ben ik op vakantie geweest, heb ik heel veel World of Warcraft gespeeld en het vriesvak ontdooid. De rest van m’n klas heeft al die tijd alleen maar op Blackboard gekeken.”

Dit is het begin van een artikel dat afgelopen week op de satirische nieuwssite De Speld verscheen.  Ik kreeg het ontelbaar keer doorgestuurd van collega’s en vrienden. Blijkbaar zijn er best veel mensen die weten dat ik 'iets met Blackboard' doe. Bovenstaand artikel is satirisch, maar hoe gaat dat straks ‘in het echt’ wanneer de studenten geen Blackboard meer hebben?

De discussie verschoof direct naar Canvas – de club boven het Volkshotel in Oost

Het vooruitzicht van een leven zonder Blackboard ontketent lichte paniek. "Hè, waar moeten we de Powerpoints dan vinden?!" En: "Moeten we alles dan inleveren via VUnet?" Maar ook: "O chill, niet meer elke keer die irritante announcements." Dat is een greep uit de reacties toen ik mijn studenten vanmorgen vertelde dat we vanaf september geen Blackboard meer hebben. Nadat ik ze duidelijk maakte dat Canvas daarvoor in de plaats komt, verschoof de discussie direct naar Canvas – de club boven het Volkshotel in Oost, waar dit weekend een of ander feest is. Ik probeerde nog termen als ‘gebruiksvriendelijk’ en ‘Turnitin werkt wel gewoon hoor’ te roepen, maar de aandacht was weg.

Ach, zolang de studenten zich meer druk maken om feestjes in het weekend dan het leermanagementsysteem van de universiteit waar ze studeren, komt het met hen wel goed. Nu de docenten nog.