Een jaar lang gemotiveerd

10 februari 2017

Een jaar lang gemotiveerd

Hoe doe je dat, een congres organiseren? En waar loop je tegenaan? De congrescommissie van de psychologen- en pedagogenstudievereniging VSPVU organiseert elk jaar het verenigingscongres, dus die zal het vast weten. Advalvas volgt de commissieleden in de voorbereiding naar het congres op 3 oktober.

Taboes

Het VSPVU-congres gaat dit jaar over taboes. Zes sprekers vertellen hun verhaal, van pedofiele en kind-oudermishandeling, tot relaties met robots en de neurologische basis van schaamte. De dagvoorzitter is neuroprof Erik Scherder en de cabaretier Dian Liesker verzorgt een grappig en interactief intermezzo. Het congres is op 3 oktober 2017. Er komen ongeveer 350 mensen, zowel leden van de VSPVU als geïnteresseerden van buiten de VU.

Om te zien hoe het achter de schermen allemaal werkt, werd Damian Waij, eerstejaars psychologie, al commissievoorzitter een paar weken voor het congres van vorig jaar plaatsvond. Zo kon hij nog de laatste weken meemaken. Daarna deed hij zelf de sollicitaties voor de overige commissieleden. Een van de commissieleden is promotiecoördinator Zoë van der Snoek, student arbeids- en organisatiepsychologie.

We hebben wat control issues

Damian: “Ik vond het niet zo belangrijk dat de kandidaten per se een idee voor het thema hadden. Ik zocht spontane mensen met wie ik een klik had, dan komen de ideeën vanzelf. Ik had alleen weinig te kiezen, want deze vijf waren de enige sollicitanten! Ik heb iedereen ervan doordrongen dat het het belangrijkst is dat ze een jaar lang gemotiveerd kunnen blijven. Pas over een jaar zie je echt wat we aan het doen zijn, daar moet je tegen kunnen.”

Zoë: “Ik heb nu bijvoorbeeld nog niet zoveel te doen, want de promotie voor het congres begint pas in juni. Dat is wel lastig. De coördinator externe contacten, die de sprekers regelt, is juist al grotendeels klaar. We doen veel leuke dingen samen om gemotiveerd te blijven, zoals naar het Camerettenfestival gaan en samen eten.”

Damian: “We zijn begonnen in november met een brainstorm over het thema. Dat ging snel, want twee leden kwamen met het idee om het over taboes te doen, dus dat is het geworden. Voor elke studierichting hebben we toen een subthema bedacht. Je hebt niet alleen klinische psychologie, maar ook pedagogiek, sociale psychologie, neuropsychologie. Daar zijn we sprekers bij gaan zoeken.”

Damian: “Een goede locatie vinden, is een drama [daarover later meer; red.], maar gelukkig zijn we verder nog nergens tegenaan gelopen.” Zoë: “We hebben alleen wat control issues. Damian vind het moeilijk om dingen los te laten en het aan ons over te laten.” Damian: “Ik kan me redelijk snel zorgen maken om iets. Maar ik begin er nu wel echt vertrouwen in te krijgen dat we goede mensen hebben in de commissie.”

Volgende week: hoe krijg je een cabaretier zover om voor bijna niks te komen?