Dromen over een campuscafé

23 juni 2016

Dromen over een campuscafé

Een vette hap, een vega hap of gezond voedsel, het kan tegenwoordig allemaal. Toen ik vier jaar geleden meeloper was, was de mensa de vaste bestemming. Een donkere plek met slechte stoelen en eten dat niet te vreten was. Wat is er in die vier jaar veel veranderd! Niet dat de mensa lichter is geworden. Of dat het standaardvoedsel nu bewonderenswaardig is. Maar het eten rondom de VU is wel verbeterd. Het is niet vaak dat ik het kapitalisme bewonder, maar bij deze: leve het kapitalisme.

De verbeterde eetgelegenheden op de VU zorgen ervoor dat de VU meer uitnodigend is naar studenten. Een cruciale stap in de bevordering van een campusleven, maar onze universiteit is er nog niet. Het eten mag dan goed zijn, het drinken is nog steeds om te huilen. Voor een goedkoop drankje vlucht je naar je studievereniging, omdat Basket en Sodexo beide te duur zijn voor de kleine portemonnee van een student. Natuurlijk hebben we de Verrekijker, maar uiteindelijk wordt daar slechts een niche bediend binnen de universiteit. Een belangrijke niche, maar nog steeds een niche.

Het eten mag nu dan goed zijn, het drinken
is nog steeds om te huilen

Hier moet natuurlijk wel even de disclaimer geplaatst worden dat The Basket heel mooie banken heeft. Laten we niet vergeten dat ze in het vorige zomernummer (Advalvas 20, 2015) erg gekwetst waren en de redactie opriepen om negatieve uitingen over The Basket te censureren. Ik vraag me af hoe Sodexo gaat reageren nu er in het huidige zomernummer (Advalvas 19/20, 2016) kritiek wordt geuit op hun dure en vervuilende werkzaamheden. Zouden zij ook communicatiemedewerkers in dienst hebben?

We dwalen af. Belangrijk voor de campusvorming om de VU is een bruin café op een centrale locatie waar de alcohol tegen lage prijzen wordt geserveerd. Hoe groot die wens is, bleek maar weer tijdens het slotdebat van de Raadpleging. Om de betrokkenheid van de studenten bij het reilen en zeilen van de universiteit te vergroten, is het belangrijk om een café te starten. Een café in de geest van de Verrekijker, maar dan degelijker en aansprekend voor de gehele studentenpopulatie. Een café met een sluitingstijd rond een uur of één. Zo’n café zou ik wel willen bezoeken. Sterker nog: in zo’n café zou ik de barman wel willen zijn.

Proost, fijne vakantie en tot september!