De Winter was warm

06 september 2016

De Winter was warm

Misschien komt het omdat ik nu de studenten van geesteswetenschappen vertegenwoordig, misschien komt het omdat ik weer een zomer ouder ben, maar de woorden van onze collegevoorzitter waren een opluchting tijdens de opening van het academische jaar. Vorig jaar kondigde Winter het project Bruto Academische Waarde aan, geïnspireerd door het Bruto Nationaal Geluk van Bhutan. Nu konden er zowaar concrete vervolgstappen worden gepresenteerd.

De Bruto Academische Waarde (of zonder Bruto, want wat is dan Netto?) is de manier voor de VU om haar eigen instelling te toetsen. Geen geldverdeling op basis van kwantiteit, maar op basis van kwaliteit. Achten we bepaalde studies belangrijk voor de VU, dan moeten die studies op basis van hun kostprijs bekostigd worden en niet op basis van de studentenaantallen die er vandaan komen. De VU gaat ook mooi inspelen op het academische modewoord van deze tijd: diversiteit. Of, met terugverwijzing naar Abraham de Geweldige: eenvormigheid: de vloek van de moderne tijd.

De Winter proeft fijn en de vooruitzichten zijn goed

Een universiteit is een plaats van onthaasting, wat betekent dat de concrete toepassingen van dit idee nog op zich zullen laten wachten. Er is echter wel weer een manier om de VU onder de loep te houden en haar werkwijze te bekritiseren. Als we onze mond vol hebben van het communiceren van wetenschap naar de leken, moet de VU wel een omgeving creëren waarin deze communicatie ontstaat. Een omgeving waarin retorica en beheersing van de Nederlandse taal centraal staan. Niet alleen voor studenten, maar ook voor docenten.

Al met al acht ik de ontwikkeling van de Bruto Academische Waarde een positieve ontwikkeling en een mooie toevoeging op en uitwerking van de grondslag. Het optreden van Winter stond in schril contrast met dat van Bussemaker. Je had alle seizoenen van Game of Thrones kunnen bingen voordat de minister klaar was met spreken. Het was enorm monotoon, waardoor je voortdurend wachtte op het moment dat de Winter weer kwam. Bussemaker had ook veel woorden en weinig wol, waardoor Winter het kon af maken door koeltjes te wijzen op het ontbreken van middelen.

De Winter proeft fijn en de vooruitzichten zijn goed. Het is nu afwachten of het een mooie winter blijft of dat we de hel van '63 voor onze kiezen krijgen. Ook dit jaar zal ik weer met een scherp oog en scherpe pen kijken naar de VU, opdat we niet in die hel zullen komen.