De hernieuwde Inquisitie van de IND

15 februari 2016

De hernieuwde Inquisitie van de IND

Stel je voor: je bent een lid van de maffia en opeens krijg je gewetenswroeging en wil je weg uit die club. De enige manier om die club te verlaten is door dood te gaan en dat wil je niet. Het beste is om dan naar de politie te stappen en je medemaffialeden aan te wijzen. Stel je nu eens voor dat de politie naar buiten duidelijk maakt dat je een snitch bent en de maffialeden zijn nog niet achter de tralies? Zoiets is immoreel en mag niet gebeuren, toch is dat waar de IND mee bezig is.

Joke van Saane geeft in de afgelopen Advalvas aan niet op de stoel van God te zitten als het gaat om de bekeringsuitspraken van asielzoekers. Ze beoordeelt enkel de dossiers, niet het geloof. Uiteindelijk zit er achter die dossiers echter wel een persoon en die persoon heeft een bepaald geloof. Maar: ik neem haar niets kwalijk. Zij wordt ingehuurd door de advocaat van een asielzoeker nadat de IND de geloofsclaim niet heeft geaccepteerd. Op het moment dat zij het niet doet, zit daar iemand anders en dan heb ik liever een bekwaam persoon op deze positie zitten. Nee, uiteindelijk is het de IND die we kunnen beschuldigen.

Bovendien stinkt het hele wereldje van de bekeringstoetsen

De IND vindt het immers nodig om een geloofsclaim te toetsen. Op het moment dat iemand vervolgt wordt in een land wegens christelijkheid kan deze vluchten naar Nederland en hier asiel krijgen. Maar dan moet diegene wel christelijk zijn, is de gedachtegang van de IND. Op zich logisch, maar op het moment dat er een bekeringstoets om de hoek komt kijken ben je op dezelfde manier bezig als de politie die gaat roepen dat iemand een snitch is. Immers, als christelijkheid vervolgt wordt, dan zou het roepen dat je christen bent al de vervolging waard zijn. Het moment dat je iemand terugstuurt omdat zijn claim niet genoeg om handen heeft, stuur je de snitch terug de maffiawereld in.

Bovendien stinkt het hele wereldje van de bekeringstoetsen. Bekeringstoetsen waren gangbaar in het Spanje van de 15e eeuw. De joden werden gedwongen om christen te worden, anders gingen ze de brandstapel op. Deze nieuwe christenen waren na bekering immer suspect. Op het moment dat er enige economische malaise was, zong er een verhaal rond over het ritueel offeren van jonge jongetjes bij deze nieuwe christenen: de joden werden wederom slachtoffer van de inquisitie.

Het verdacht maken van het geloof van iemand riekt aan alle kanten. Op het moment dat je een geloof gaat toetsen aan de hand van een bekeringstoets maak je jezelf schuldig aan een nieuwe vorm van inquisitie. Dat de brandstapel nu niet meer gehanteerd wordt, maakt niet dat er minder bloed aan de handen van het IND zit op het moment dat iemand die geuit heeft christen te zijn wordt teruggestuurd naar een christenvervolgend land.