De Dolle Dwaze Dagen van UBVU

04 november 2016

De Dolle Dwaze Dagen van UBVU

Als het goed is studeer je aan de VU, maar studeer je ook daadwerkelijk óp de VU? Iedere student heeft een eigen voorkeur voor een leeromgeving. Sommige studenten leren bijvoorbeeld het liefst thuis, anderen pakken hun koffer en gaan een weekend bij hun ouders studeren en een aanzienlijk aantal studeert in de Universiteitsbibliotheek (UB). De UB moet de ideale leeromgeving zijn voor de studenten die graag op de VU studeren. Het is de taak van de UB om voor al die studenten een fijne studeerplek te creëren. Dit is nog best ingewikkeld! Ook de student heeft namelijk niet één duidelijke behoefte. Wil jij werken in groepsverband, achter een computer zitten of sluit je jezelf graag op in een stilteruimte?

Deze verschillende behoeftes zijn lastig in kaart te brengen. Ook is het moeilijk om voor iedere individuele student een geschikte leeromgeving te creëren. Eén ding is zeker: uit de Nationale Studenten Enquête blijkt dat de UBVU en de beschikbaarheid van studeerplekken onder het gemiddelde beoordeeld worden.

Voor de UBVU willen we meer studieplekken én ruimere openingstijden

Wij vinden dat het tijd wordt om hierin verandering aan te brengen. Om te beginnen bij de openingstijden. De UBVU is een van de universiteitsbibliotheken met de krapste openingstijden. Waar de UBVU 80 uur per week geopend is, staat de teller van de TU Delft op 112 uur. Studenten hebben een druk leven en willen graag studeren op de momenten dat het hen goed uitkomt. Om hierop aan te sluiten moet de UB langer open zijn.

Daarnaast zijn de studieplekken niet toegankelijk genoeg. Als we beginnen over het aantal studieplekken dat beschikbaar is, zal iedere student die studeert óp de VU kunnen beamen dat voor een tentamenweek de zoektocht naar een studieplek voelt als de Dolle Dwaze Dagen. Alle verdiepingen afstruinen op zoek naar dat ene koopje: een vrije plek! Hoe handig zou het toch zijn wanneer je binnenkomt in de centrale hal van het hoofdgebouw en je meteen op een groot scherm kunt zien waar nog de meeste plekken vrij zijn.

Kortom, wij willen dit jaar voor de UBVU: meer studieplekken realiseren én ruimere openingstijden én een systeem waarin je in één oogopslag kunt zien waar nog vrije studieplekken zijn.

Wat vind jij eigenlijk van de UB? Stuur mij gerust een mailtje: lobkemin@studentenraadvu.nl

Lobke Min
coördinator commissie Onderwijs & Onderzoek van de universitaire studentenraad 2016-2017

[foto: Yvonne Compier]

{ Lees de 3 reacties }

Nog ruimer? Waar hebben jullie het over? 24/7? Wie moet dat bemannen? Dan hadden we die 35% personeel tijdens de reorganisatie bedrijfsvoering VU niet op straat moeten zetten, wel? Wegen de kosten op tegen de baten als slechts een halve man en een paardekop na acht uur 's avonds de gang naar de UB maakt? Jullie willen geen UB, jullie willen studieplekken en computerrooms en dan alleen op piekmomenten (tentamenweken) dat is toch echt iets anders. FYI: de studiezalen zijn 90,5 uren/ week toegankelijk.

Bedankt voor de feedback, Lobke! Als een flink deel van onze studenten een UB met meer plekken en ruimere openingstijden wil, dan horen we dat graag! Hoe we de beschikbare middelen inzetten is een keuze, die we zoveel mogelijk door onze klanten laten meebepalen. Ook een systeem om snel vrije studieplekken te kunnen vinden, is een wens die we herkennen en graag weer oppakken samen met onze collega's van IT en FCO. Overigens: met "UB" bedoel ik dan een prettige, goed geoutilleerde ruimte, waar geconcentreerd en in stilte gewerkt kan worden, individueel en in groepjes, met zo nodig hulp en advies bij het gebruiken van de wifi, printers en andere bibliotheekvoorzieningen.
Studenten, laat je vooral horen!

Josje Calff (directeur UB)

Helemaal mee eens, Rick!