De debilisering van de student

02 november 2015

De debilisering van de student

Het is een nobel streven van de LKvV: alcohol moet meer verantwoord worden geconsumeerd op de universiteit. Toch vind ik het schokkend dat we dergelijke initiatieven aan de universiteit tegenkomen. Natuurlijk: alcohol en de universiteit zijn twee handen op één buik en soms mag er best een hand worden weggenomen. Van alle drugs is alcohol het meest schadelijk als je de schadelijkheid voor jezelf en je omgeving bij elkaar optelt. Toch vind ik niet dat de studentenverenigingen de verantwoordelijkheid hebben om de hand te verwijderen. Op deze manier werken ze namelijk de debilisering van de student in de hand.

De student, zeker op de universiteit, heeft doorgaans al de volwassen leeftijd behaald of zal deze binnen een jaar behalen. Slechts bij hogere uitzondering is er een hyperintelligente puber die de universiteit komt betreden. Volwassenheid gaat gepaard met verantwoordelijkheid. Natuurlijk zul je tijdens het studentenleven nog een paar keer met smekende ogen richting je ouders kijken, maar dit is toch de periode in je leven dat je echt op jezelf gaat staan. Althans, dit was ooit het geval. Het lijkt er steeds meer op dat de student het label van de volwassenheid niet wordt gegund.

Die debilisering uit zich in de voorgenomen heropvoeding,
én in het wegwuiven van de stem van de student

Zelf zie ik hiervoor twee oorzaken: aan de ene kant worden studenten steeds meer gedwongen om in hun oude, vertrouwde omgeving te blijven. Door het leenstelsel zullen studenten eerder kiezen om thuis te blijven wonen, dan de stap te maken richting een autonoom bestaan in de stad van je universiteit. Aan de andere kant zorgt een aantal studenten niet per se voor een positief imago van de student in het geheel (lees: Studentje Des). Maar moeten een paar rotte appels het dan voor de rest verpesten? En is het niet zo dat wanneer je van eentje zegt dat die rot is, de rest zich ook als rot gaat gedragen?

De debilisering van de student uit zich niet enkel in de voorgenomen heropvoeding omtrent het alcoholgebruik, ze uit zich ook in het wegwuiven van de stem van de student. Ondanks het feit dat iedere volwassen persoon naar de stembus kan gaan om een nieuw kabinet te kiezen, moeten we bang zijn voor het moment waarop de slimste personen die Nederland heeft een rector gaan kiezen. Als we dan bij wet volwassen zijn, is er dan niet ergens de mogelijkheid om ons zo ook te behandelen? Stop die debilisering, start de waardering.