De barbaren vallen binnen!

01 december 2015

De barbaren vallen binnen!

Duik uw atoomkelder in, zet uw aluhoedje op: de barbaren vallen binnen! Althans, dat is wat Rutte heeft gesuggereerd aan de internationale pers. Verschillende historici walgen van de vergelijking die onze minister-president heeft gemaakt met het Romeinse Rijk: als we onze grenzen niet sluiten, gaan we net als het Romeinse Rijk ten onder. Dat is gewoon onzin. Het treurige van dit hele verhaal is dat Rutte zelf een opleiding geschiedenis heeft gedaan (waar hij overigens 7 jaar over heeft gedaan) en mensen vragen zich nu af of hun diploma wel wat waard was. Kortom: de Rutte-rel is een treurige zaak voor een ieder die een hart heeft voor onderwijs en onderzoek.

Helaas was dit alles wel te verwachten. Rutte komt uit een partij die sceptisch is tegenover de geesteswetenschappen. Hun fractievoorzitter heeft gesuggereerd dat je een taal het beste kunt leren in het land zelf. Een fractievoorzitter die overigens bijna net zo lang als Rutte over zijn studies heeft gedaan. Als iemand die een opleiding geesteswetenschappen heeft gedaan zulke stompzinnige opmerkingen maakt, dan begrijp je de scepsis van die partij wel. Een studie binnen de geesteswetenschappen zou dan helemaal niet garant staan voor het zogeheten kritisch denken. Gelukkig zijn de studenten van de VU niet zo stompzinnig als onze minister-president. De bijeenkomst over de vraag wat het nut van geesteswetenschappen is was een prachtige verzameling van verschillende kritisch denkende studenten, die een tegenvoorbeeld vormen voor Rutte. Dit waren geen studenten die gewoon een studie deden omdat iedereen dat doet, maar die daadwerkelijk nagedacht hebben over de waarde van de academie. Disclaimer: ik ben zelf volgens de formulieren ook een student geesteswetenschappen.

Gelukkig zijn de studenten van de VU niet zo stompzinnig
als onze minister-president

Ik heb dus hoop voor de toekomst als het gaat om de studenten, maar wat minder als het gaat om de beleidsmakers. Geesteswetenschappen ligt internationaal onder vuur, wat in Japan heeft geleid tot het verbannen van de geesteswetenschappen. We kunnen wat dat betreft beter een voorbeeld nemen aan Italië, die heeft besloten om als tegenoffensief richting Daesh de budgetten voor veiligheid gelijk te laten lopen met de budgetten voor cultuur. Nu is cultuur natuurlijk niet hetzelfde als geesteswetenschappen, maar geesteswetenschappen houden zich wel bezig met cultuur. Daesh valt onze cultuur aan, onze beschaving en Gesteswetenschappen is die faculteit binnen de universiteit waar deze beschaving wordt gevierd en bestudeerd. Bezuinigingen op de geesteswetenschappen zijn dan ook een overwinning voor Daesh.