Big Bang

28 februari 2017

Big Bang

Heads up met het onboarding process want de big bang go live komt eraan. Wanneer wordt de trust opgeleverd en hoe staat het met de users in de broker? Moeten we de autorisatiematrix nog langs de business halen, of zetten we het in een beslisdocument?” Welkom bij een standaard stand-up meeting op maandagochtend (zelfs de overleggen hebben een hippe naam).

Ik ben als ‘normale’ docent betrokken bij het implementatie project DLO21, en dat vergt een uitgebreide woordenschat. Waar ik normaal vooral woorden als ‘cursushandleiding’, ‘tentamen’ of ‘cursuscoördinator’ gebruik, zijn nu zelfs afkortingen als DLO, LMS en LTI dagelijkse koek.  Een kijkje in mijn DLO21-woordenboek:

CANVAS

Aan het begin van komend collegejaar gaat Canvas de lucht in, de opvolger van Blackboard: een nieuwe digitale leeromgeving die het docenten en studenten makkelijker maakt om interactief en bijdetijds onderwijs te geven en te krijgen.
Achter de schermen zijn een technisch en een didactisch team bezig om iedereen straks met Canvas te kunnen laten werken. In 2017 ligt de focus op het gebruik van de basisfunctionaliteiten van Canvas en volgend jaar verschuift het accent naar didactische verdieping.
Docent Nienke Stumpel blogt tweewekelijks over alles wat er bij de invoering komt kijken.

LMS betekent leermanagementsysteem en dat is wat Blackboard en Canvas zijn; systemen om leren te managen.  Eigenlijk is dat dus een systeem waarmee ik als docent documenten kan delen met mijn studenten en wanneer de deadline van een opdracht is verplaatst, kan ik een mededeling plaatsen. Studenten kunnen op een LMS zoals Blackboard dan weer opdrachten inleveren, colleges terugkijken en met elkaar in discussie. Eigenlijk heel simpel, dacht ik. Totdat ik begreep dat het LMS, met alle LTI-koppelingen, de basis vormt van het DLO. Moeilijk? Valt mee.

DLO21 is de naam van het project, DLO staat voor ‘digitale leeromgeving’ en is een bredere term dan een LMS. Bepaalde programma’s, onderwijsapplicaties, kunnen gekoppeld worden aan zo’n LMS. Ik gebruik bijvoorbeeld Turnitin om studenten elkaars verslagen te laten peer-reviewen, maar andere tools, zoals Google Drive, kunnen ook aan het LMS worden gekoppeld. Die koppelingen heten dan weer LTI’s (learning tools interoperability), maar dat is iets technisch, daar hou ik me niet zo mee bezig.

Dan nog even mijn persoonlijke favoriet: big bang go live. Op de UvA bouwen ze het Blackboardgebruik langzaam af en gaan faculteiten stapsgewijs Canvas gebruiken. Op de VU doen we dat anders: we gaan met alle studenten, docenten, facultair beheerders, onderwijsbureaus, adviseurs en alle andere Blackboardgebruikers tegelijk Canvas gebruiken. De eerste dag van het nieuwe studiejaar, begin september vindt de big bang plaats. Spannend he?