Afscheid van China

24 december 2015

Afscheid van China

In China vieren ze geen kerst. Ik had dus niet verwacht hier veel van te zien deze maand. Daarom was ik enigszins verbaasd toen er een paar dagen geleden opeens een enorme kerstboom in mijn gebouw stond. Blijkbaar is kerst toch iets meer opgepikt in China dan ik dacht. Ik vind het wel gezellig: zo heb ik het idee dat ik toch nog wat van kerst meekrijg hier in Azië.

Over een week verlaat ik Beijing. Nog even kerst vieren hier en dan vlieg ik naar Ho Chi Minhstad, waar ik een vriendin uit Nederland zie. Samen reizen we een maand door Vietnam, Cambodja en Thailand, en dan vertrek ik weer naar Nederland. Dus wat ik nu doe? Papers schrijven, mijn vertrek voorbereiden en dag zeggen. Ik ben een van de laatsten die vertrekken, dus er is op het moment bijna elke dag wel iemand om uit te zwaaien. Ik ga het leven en de mensen in China wel missen. Ik had eigenlijk een enorm luxeleventje de afgelopen maanden: weinig verantwoordelijkheden, veel gezelligheid met alle internationale studenten in één gebouw en leuke trips en uitstapjes.

Schone lucht, andijviestamppot, betaalbare koffie...

Dat luxeleventje is nog niet helemaal voorbij natuurlijk, aangezien ik eerst nog een maand op vakantie ga. Maar dan is het toch echt weer tijd voor het echte leven. Er zijn ook dingen waar ik me straks in Nederland weer op verheug: het zien van m’n vrienden en familie, schone lucht, fietsen, tosti’s, mijn eigen bed, supermarkten met normale producten, mezelf verstaanbaar kunnen maken op straat, andijviestamppot, goede en tegelijk betaalbare koffie… Dingen die ik altijd vanzelfsprekend vond in Nederland, maar die eigenlijk heel fijn zijn. Een beetje cliché, maar wel waar. Toch is het leuk om een tijdje buiten je vertrouwde wereldje te leven. Iedereen die er nog over twijfelt om op uitwisseling te gaan: je krijgt er geen spijt van!